HomeEverdingenOns huisBewonersWeerstationDorpKorte MeentFortDiefdijkBedrijvenNaburige plaatsen

Het dorp Everdingen


Everdingen, een landelijk dorpje langs de Lek.


Huisjes op de Lekdijk.

In 1215 wordt voor het eerst melding gemaakt van een nederzetting op de oeverwal van de Lek met de naam Everdingen. Hubrecht van Everdingen wordt in 1259 de eerste Heer van Everdingen. Er wordt ook een parochie gesticht, in de bijbehorende kerk wordt in 1284 het besluit rondom het waterbeheer van de Vijfheerenlanden gesloten (zie ook het verhaal van de Diefdijk elders op deze site). Everdingen had een eigen kasteel Everstein, maar dit werd in 1405 alweer vernietigd tijdens de Arkelse Oorlogen. Ook het versterkte huis van Hubrecht is nergens meer terug te vinden.

In de veertiende eeuw wordt Everdingen overgedragen aan de Heren van Culemborg. In de zestiende eeuw telt Everdingen/Zijderveld inmiddels zo'n 150 inwoners, een aantal dat in de achttiende eeuw oploopt naar 260. Langs de Lekdijk neemt de bebouwing langzaam toe. Begin negentiende eeuw wonen er al 880 inwoners in Everdingen/Zijderveld. De meeste mensen wonen dan tussen de Lekdijk en de Kweldam. In 1820 wordt Everdingen overgedragen aan Zuid-Holland.

Aan het einde van de negentiende eeuw krijgt Everdingen een school en een nieuwe kerk en pastorie. Samen met Zijderveld is de bevolking opgelopen naar 1180 inwoners. Dit aantal zakt aan het begin van de twintigste eeuw weer, totdat in de jaren 50 ten zuiden van de Kweldam een nieuwe wijk wordt gebouwd. Op 1 januari 1986 wordt Everdingen onderdeel van de gemeente Vianen, welke op 1 januari 2002 bij de provincie Utrecht is gevoegd. Everdingen telt nu zo'n 1300 inwoners.

Het dorpje Everdingen bestaat thans dus uit twee delen, namelijk de oude kern en een stuk nieuwbouw. De oude kern ligt op en tegen de Lekdijk en Kweldam. Met name op de Lekdijk is een leuk stukje, het zijn veelal kleine oude huisjes. Duidelijk aanwezig is nog altijd de kerk. Vanaf de dijk loopt er een smal straatje het dorp in, waar je dan op de Kweldam uitkomt. Je passeert hier nog een kerk, maar deze is veel kleiner. Hier is ook een kinderdagopvang, wat wel tekenend is voor de vele forenzen die hier nu wonen. Maar die wonen dan vooral in het nieuwbouwdeel, ten zuiden van de Kweldam. Dit is een weinig verrassende nieuwbouwwijk met rijtjeswoningen en vrije sector. Hier vind je ook het dorpshuis.

Er was tot 2005 een supermarktje, maar die heeft het niet vol kunnen houden t.g.v. een nieuw winkelcentrum in de naburige nieuwbouw van Culemborg. Voor boodschappen moesten we dus naar andere plaatsen in de buurt moeten gaan, bijvoorbeeld Vianen of Culemborg. Maar sinds juni 2014 is er weer een dorpswinkel waar ze ook heerlijke koffie schenken.

In de omgeving van Everdingen kun je prachtige wandelingen maken. De Everdinger en Goilberdingerwaard is een prachtig natuurgebied in de uiterwaarden van de lek, en een rondje om Fort Everdingen is ook zeker de moeite waard. De Diefdijk is ook erg leuk, met aan de ene kant een prachtig polderlandschap en aan de andere kant mooie oude boerderijen.

Links

't Knooppunt - Dorpshuis
De Regenboog - Basisschool
Door Eendracht Sterk (DES) - Muziekvereniging
LTV Gouwenes - Tennisclub
Oranjevereniging Everdingen
SC Everstein - Voetbalclub
Vitaal Dorp - o.a. dorpswinkel, dorpstuin, deelautos, dagbesteding


De Kweldam, scheiding tussen het oude en nieuwe deel van Everdingen.


Dorpshuis 'Het knooppunt'.