HomeEverdingenOns huisBewonersWeerstationWatersnoodVerbouwing (1)Verbouwing (2)

Ons huis


Het "complex" bestaat feitelijk uit vier delen: de oorspronkelijke woning, de keuken, de nieuwbouw en de garage. Alles zit aan elkaar vast, alleen de garage staat vrij.

We weten nog altijd niet hoe oud de oude woning is. In de zuidgevel staat het jaartal 1930, maar dit is waarschijnlijk van een verbouwing geweest. We hebben namelijk nog een oude koopacte uit, waarin staat dat het huis in 1908 werd verkocht voor 300 gulden aan een van de vijf kinderen, en dat die dus de andere vier kinderen elk 60 gulden moest betalen. Oud is het huisje in ieder geval wel. Er stonden er ooit meer dan 20, maar daar zijn er nu nog twee van over. De andere staat op het terrein van huisnummer 3 en doet dienst als schuur.

De woning heeft een rieten puntdak. Het dak begint al gelijk op de vloer van de eerste verdieping, dus boven is er niet heel veel ruimte. De vorige bewoners hebben hier twee slaapkamers gemaakt, wij hebben er de eerste jaren ook geslapen totdat de nieuwbouw klaar was. Tegenwoordig wordt de zolderkamer gebruikt als naaikamer, op de andere zit Ernest te drummen. Verder wordt de zolderverdieping gebruikt voor opslag van kerstballen tot lego.

Op de begane grond is een sfeervolle woonkamer en een kantoortje. De woonkamer heeft 2 grote ramen op het noorden en oosten, zodat je op de bank gezeten kunt genieten van het landschap. In het kantoor wordt menig uurtje doorgebracht achter computer en/of zender.

De keuken is in 2010 helemaal verbouwd. De toenmalige WC, badkamer en bijkeuken zijn weggehaald, zodat er een grote woonkeuken is ontstaan. Eigenlijk de keuken helemaal opnieuw opgebouwd, alleen het dak is nog origineel. Aan de grote keukentafel gezeten kijk je door de schuifpui het maisveld in. Het keukenblok voorziet in alle gemakken die je van een hedendaagse keuken mag verwachten.

De nieuwbouw staat op de plaats waar voorheen een varkensstal was. Deze stal is in 1960 gebouwd en heeft jarenlang onderdak geboden aan het vee. Later zijn de hokken er weer uitgehaald en is het veranderd in bergruimte. Toen wij het huis kochten, bleek de stal in een dermate slechte staat dat hier niet veel mee te doen viel. In 2007, vrijwel direct na de watersnood, is de stal gesloopt en hebben we hier de nieuwbouw neergezet. In de nieuwbouw zit de hal, WC, badkamer, atelier en slaapkamer.

Tenslotte is er de (vrijstaande) garage. Deze is gebouwd in 1980. De auto staat er nooit in, want de garage wordt vooral gebruikt voor klussen (werkbank) en opslag van tuinspullen, antennemateriaal, enz.

De bebouwing staat op een erf van 120 meter lang en 6 tot 9 meter breed. Het is dus een hele lange smalle strook grond. De grond is ingesloten tussen de "straat" en een sloot. Bij de bebouwing is de sloot vervangen door een duiker, waardoor de grond daar ook iets breder is. De grond gebruiken we met name voor het verbouwen van groente en fruit. We hebben voldoende groente om het jaar door te komen, alhoewel dat per jaar een beetje wisselt (afhankelijk van het succes van de oogst). Fruit is er ook genoeg: appels, peren, kersen, diverse soorten bessen, bramen, frambozen en aardbeien.


Zijaanzicht vanuit het westen: vlnr oud huis, nieuwe keuken, nieuwbouw, garage