HomeEverdingenOns huisBewonersWeerstationDorpKorte MeentFortDiefdijkBedrijvenNaburige plaatsen

Naburige plaatsen


Vianen - Smalle straatjes met leuke huisjes.


Hagestein - Het oude gemeentehuis.


Zijderveld - De duidelijk aanwezige kerk in het oude deel van Zijderveld.


Culemborg - Waterpomp op de Markt


Culemborg - Leeuw op de grote trap aan de voorzijde van het oude stadhuis.

Op deze pagina vind je korte beschrijvingen van plaatsen in onze omgeving.

Vianen
Everdingen valt onder de gemeente Vianen. Het stadje Vianen heeft een leuk centrum, met diverse oude gebouwen, zoals bijvoorbeeld de Hofpoort. Dit is feitelijk een restant van het in 1696 afgebrande kasteel Batenstein. Nu vormt deze poort de verbinding tussen de Lekdijk (hier Langendijk geheten) en de Voorstraat (het winkelhart van de stad). Als je rondom de Voorstraat wandelt, kom je door vele smalle straatjes met karakteristieke huisjes. Rondom de oude kern ligt nog een kleine gracht, en daaromheen vind je allemaal nieuwbouwwijken, want Vianen ligt onder de rook van Utrecht, dus zijn er in de loop der tijd veel mensen hier gaan wonen. Vianen wordt ook doorkruist door het Merwedekanaal. Bij Vianen vind je achter de sluis een haventje dat voornamelijk voor de pleziervaart wordt gebruikt. Bij de sluis zelf vind je nog een mooie ophaalbrug. Ieder jaar in mei worden in Vianen ook de Nationale Sleepbootdagen georganiseerd, waar dan tal van oude bootjes en boten te bezichtigen zijn.

Hagestein
Hagestein is met zo'n 1500 inwoners iets groter dan Everdingen. Het plaatsje valt ook onder de gemeente Vianen. Officieel is het een stad, want in 1382 kreeg Hagestein stadsrechten van Jan van Arkel. Toch is er weinig gebeurd sinds die tijd. Tot voor kort, want de gemeente wil hier 1400 huizen gaan bouwen, wat de inwoners van Hagestein niet zo zien zitten. De naam Hagestein kennen de mensen vooral van de gelijknamige stuw in de Lek. Voor ons is Hagestein een begrip, omdat hier ook de Hagesteinse Plas is, waar we regelmatig duiken. Aan de Hagesteinse Plas ligt het recreatiegebied Everstein.

Zijderveld
Zijderveld is het meest onbekende, kleinste, maar ook oudste plaatsje van de gemeente Vianen. Het aanzicht wordt met name bepaald door de kerk, die op een terp gebouwd is. Verder vinden we in Zijderveld nog enkele monumentale boerderijen. Tussen Zijderveld en Vianen liggen veel grienden. Dit zijn eeuwenoude houtplantages, voornamelijk wilgenhout en populieren. Hier kun je prachtig wandelen. Met een beetje geluk kom je wat reeën tegen. In de slootjes zwemmen in de zomer veel visjes, en uiteraard komen hier ook veel soorten vogels voor.

Culemborg
De stad Culemborg dankt een groot deel van haar ontstaan aan de handel die hier in de middeleeuwen gedreven werd. Nadat Jan van Bosinchem in 1318 stadsrechten verleende, werd er een stadsmuur gebouwd, met daaromheen een gracht. Ook werd er een kasteel gebouwd voor de Heer van Culemborg. Hiervan is nu helaas alleen de kasteeltuin nog over. Vrouwe Elisabeth van Culemborg stichtte het Elisabeth-Gasthuis, en had tevens een grote bijdrage in de bouw van het Stadhuis en de St. Janskerk. Na haar overlijden werd van haar geld nog een weeshuis gebouwd. Al deze gebouwen zijn er nog steeds, alleen wordt het weeshuis nu gebruikt als museum en bibliotheek. De zeventiende achttiende eeuw waren roerige tijden voor Culemborg. Zo viel het eerst een tijd onder de Duitsers en daarna nog even onder de Fransen. In 1798 werd Culemborg ingelijfd in het Koninkrijk der Nederlanden, waarbij de Oranje-Nassau's de laatste graven waren van de stad. Aan het einde van de negentiende eeuw wordt de spoorlijn Utrecht-'s Hertogenbosch aangelegd, welke ook door Culemborg komt. Hierdoor ontstond er industrie, onder meer in meubels en sigaren. Tot op de dag van vandaag vinden we in en om Culemborg nog vele meubelfabrieken. Maar ook woonwijken zijn hier inmiddels als paddestoelen uit de grond gekomen, met als laatste project de wijk Parijsch. In de oude kern is de oude sfeer nog wel goed te proeven, want nog altijd vinden we hier vele oude gebouwen, met name rondom de Markt. Ook de gracht is grotendeels bewaard gebleven.

Leerdam
De Diefdijk loopt van Fort Everdingen tot de Lingedijk bij Leerdam. Leerdam vormt tevens het zuidelijke uiteinde van de Vijfheerenlanden, waar ook Everdingen deel van uitmaakt. Leerdam wordt ook wel de 'glasstad' genoemd. De galerieen, glaswinkels en musea trekken jaarlijks vele duizenden bezoekers, waardoor het wel wat toeristisch aandoet. Daar de Diefdijk onderdeel was van de Waterlinie, vinden we ook hier een fort, namelijk Fort Asperen. In tegenstelling tot Fort Everdingen is dit fort wel te bezoeken (in de zomermaanden), het doet dan dienst als expositieruimte. Waterliefhebbers kunnen in Leerdam een kano huren en de Linge gaan verkennen.

Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden


Culemborg - De Markt, een leuk plein in het hart van deze oude stad.