HomeEverdingenOns huisBewonersWeerstationPoesAmyKipjesWilde dieren

Wilde dieren rond ons huis


Patrijs

Zo midden in de polder kom je allerlei dieren tegen. Veel weidevogels uiteraard, zoals kievit, scholekster en grutto. En daar wordt dan ook weer op gejaagd door de bruine kiekendief. Maar ook een steenuil woont al jaren in de buurt en jaagt rondom ons huis. En in de schemering zie je iedere avond de vleermuisjes langs het huis scheren. De groene specht hangt regelmatig aan een paaltje om op mieren te jagen, en als de mais geoogst is komen honderden brandganzen langs om de restjes op te eten.

Op akkers en weilanden zie je verder regelmatig patrijzen en fazanten lopen. De patrijzen komen regelmatig even buurten bij onze kipjes. Verder zitten er veel hazen, waar poes af en toe nog wel eens een jong weghaalt. Ook veldmuizen en mollen staan overigens op haar menu, daarvan lopen er hier genoeg rond. En... als je geluk hebt... zie je ook nog andere dieren: een wezel bijvoorbeeld, of een egel.

Onze tuin is misschien niet zo heel netjes, maar de dieren vinden het fantastisch. We proberen dan ook de natuur hier en daar een handje te helpen. Zo hebben we een ril gemaakt. Dat is heel simpel: je slaat 2 rijen palen in de grond, en gooit daartussen allemaal takken. Met ruim 20 knotwilgen heb je ieder jaar ontzettend veel van die takken over. Die gaan dan de ril in om daar te vergaan. Kevers, muizen, vogels en egels zitten hier graag in.

Omstreeks juni zit ons rieten dak helemaal vol met metselbijen, die in die rietstengels eitjes en voedsel stoppen, en de stengel vervolgens dichtmetselen met zand of klei. Uit de eitjes komen larven, die het volgende voorjaar weer uitvliegen en dan weer opnieuw ons dak volmetselen. Mensen schrikken af en toe van zo'n zwerm bijtjes bij het huis, maar het zijn echt hele vriendelijke beestjes die normaalgesproken niet zullen steken.


De wezel kijkt even rond terwijl hij tussen het bouwafval zoekt naar een prooi.


De steenuil zit in de schemering graag op een paaltje rond te kijken, zoekend naar een lekkere muis.


Samen met een buurman hebben we een nestkast gemaakt voor steenuilen. Hierin zijn inmiddels diverse uilen uit hun ei gekropen.


Egels hebben geen nestkast nodig, die bouwen zelf een nest, zoals deze hier die druk is met het verzamelen van materiaal voor zijn winterverblijf.


Het winternest van de egel, hier nog in aanbouw.


Meneer de Fazant, helaas in het najaar van 2011 gesneuveld tijdens de jacht.